KLIK...KLIK

hot...hot...hot..!

Wednesday, October 6, 2010

Cara-cara membuat cencalok...home made!

sape tak kenal cencalok??????? rasanye semua tahu...nak2 org melaka mcm beedarling...

beedarling org melaka...makanan kegemaran....asam pedas dan pajeri nenas....tapi bila jumpa cencalok + ikan goreng + ulam2...perrgghhh....good bye la semua menu lain....

bukan ape..beedarling makan cencalok yg betul2 ori sejak kecik lagi...buatan tgn mak sendiri....maklumlaa..mak anak nelayan...org pengkalan balak, melaka...

yup...mak beedarling proses cencalok tu sendiri....1st time tgk mak buat cencalok dari awal sampai siap...kebetulan balik kg haritu..musim geragau..korang kenal tak geragau tu ape...???

errmmm..tak jelas ek.....alaaa...anak udang...yg halus2 tu...taktau la korang panggil ape...

ok..step pertama...geragau 3kg...selerakkan geragau tu dlm besen / bekas

pastu....taburkan garam dlm 3-4 genggam...mesti garam kasar yeee...

sediakan nasi...yee...mesti dah masak..kalau tak masak nama dia beras..kalau lebih air nama dia bubur...tapi utk proses cencalok..sediakan nasi ye...dan pastikan nasi tu betul2 sejuk...suam/panaz adalah dilarang sama sekali..!
campurkan sekali dlm geragau tu....sukatannyee...adalah separuh dr byknye udang geragau tu tadi...agak2 la yeee...waaaaa, kemain mak aku tu...siap pakai sunglass buat cencalok..tu yg tambah sedap tu...

kemudian...gaul sampai rata...gaul dan gaul lagi...

ooo...dia ni pelajar cemerlang masa sesi belajar buat cencalok...sebab dia duduk paling dekat dgn cikgu.....oooppsss...amalan mengorek hidung adalah ditegah sama sekali..sila jgn tiru! kalau buat gak..hasil korekkan itu boleh dianggap sebagai bahan pengawet...hehehhehe

ok..bila dah digaul sampai sebati..bolehlah masukkan dlm balang yg bersih..

padatkan segala isi tu....eh, makcik baju pink...bukan main khusyuk lagi yeee...sila tgk betul2...esok2 dah pandai buat takyah pi beli rm3 sebotol tu...dahlah ada bahan pengawet...tak sedap lak tu...

dan...hasilnyeeeee......tapi takleh makan terus....kena perap 3-4 hari...pastu barulah boleh ngap2...bila dah boleh makan tu nnt isinye akan semakin kurang...taktau la kenapa boleh jadi camtu...
nak buat cencalok utk makan dgn nasi dah tak susah...just sediakan cili padi dipotong2, bawang besar dihiris2 dan air limau kasturi...gaul2kan..pastu makan dengan ikan goreng dan nasi panasss....peerrggghhh...superb tau uolllsss...

kenapa cencalok ada yg merah / putih???

cencalok yg merah tu sebab misai geragau tu pjg2....tapi kali ni geragau yg ada semua misai kontot...tu yg warna putih je tu...so, takyahlah korang buat gossip kata letak pewarna laa...bahan tiruan laaa....takde maknenye...mak saya kata..nak buat cencalok...itu jelah bahan2nyee...masuk bahan lain, alamatnye tak jadi le cencalok tu...

konfemlah..cencalok kali ni mmg sedapppppp sgt2....sebab buat kat tepi pantai...geragau tu pun fresh lagi,....betul2 baru tangkap...errmmmm...tak sabar nak balik kg lagi ni...

ok, susah gak nak buat cencalok kat sini...nak jumpa geragau yg lembab2 cam gitu mana ada kan...nak-nak kat tg malim ni...nak jumpa ikan fresh pun susah...so, kesimpulannye...beli jelah ataupun tapau je mak punyee...hik3

dan yg tak makan cencalok tu..rugilaaa.....tak caya tanya asben...dia yg pior org perak tu pun sanggup ketepikan tempoyak bila dpt cencalok....haa...tak caya gak..korang test la sendiri....mmg terangkat!

geragau fresh ni pun sedap buat jemput2....sedappppp...tak tipu!!!!

8 comments:

joijoi80 said...

oh..x payah cakapla.. saya 1 malaysia punye orang semua makan. cencalok,tempoyak ngan budu memang superb...

marlinda said...

nak yg mak ko buat punyer bole tak? hehehe

syah said...

abah saya ada jgk buat sendiri.. bahn2 n proses semua sama mcm awak nyatakn....tp bila dah perap 2/3 hari udang jadi warna kelabu dan macam jd busuk..knapa yer...ke udang tu kna betol2 kering...

MahaSayang said...

syah : saya rasa geragau tu dah lama...ataupun nasi awak tu dah cukup sejuk...

aisyah said...

Salam..kak saye nak buat kerja kursus sejarah pasal cencaluk so saye buat blog akak ni sebagai rujukan..nanti saye letakkan laman blog akak ni dalam folio..harap x kisah terime kasih

MahaSayang said...

aisyah...its OK...tak kesah....tak sangka lak entry merapu camtu boleh jadi bahan rujukan...apepun, good luck yee...

tyra said...

garam tu mesti ke garam kasar..pe jd klu nak guna garam halus ek??

syaf syifa said...

assalam..saya nk mnx izin jdkn page ni slh satu dr kerja kursus sejarah...saya kaji mengenai cencaluk....hrp sudi memberi keizinan...tq....