KLIK...KLIK

hot...hot...hot..!

Thursday, September 17, 2009

Rindu dan Alfatihah untuk Fadzlin


Mula2 aku plan taknak buat entry sampai raya...tu yg terus buat entry ucapan hari raya..nak buat stick note tak jadi...ntah ape kenanya ntah..cikgu blog aku a.k.a cida dah ajar dah...aku jer yg try2 tak jadi!

hari ni mood aku tak best! walaupun feeling raya dah terasa tapi aku rasa sgt2 tak best! aku sedih...pilu...teringatkan kenangan raya tahun lepas..sgt2 menyentuh hati!

sape2 yg pernah mengikuti blog aku sebelum ni..korang semua mesti kenal my late nephew..Nur Fadzlin Basyirah....yg telah kembali kerahmatullah setahun yg lalu...

tiba2 aku sebak..tak semena2 airmata aku laju je turun...sebut je nama dia...terus rasa ada yg tak kena...dlm hati berbisik.."kalaulah Fadzlin ada tahun ni...!"

Tahun lepas aku beraya di kg aku..di Melaka...seronok..sgt seronok...tapi raya ke2 aku balik kg asben lak kat Bota...sampai2 umah MIL..suasana sepi..tak seperti selalu...ketibaan aku dan suami disambut hambar..mana semua org kat umah ni..?

adik ipar aku kata..."semua gi hospital..Fadzlin dah nazak..bacaan oksigen tak stabil..kdg2 sampai 16 je.."

gabra!..asal berbunyi je telefon umah tu..jantung kami berdegup kencang...takutnye...takut menerima berita yg pahit!..Namun penderitaan Fadzlin tidak berakhir malam itu...dia terus berjuang dengan serpihan semangat yg dah hilang...dan seminggu selepas itu..Fadzlin meninggalkan kami semua....dan itulah kenangan raya paling pedih kami sekeluarga setahun yg lalu..!
inilah Fadzlin...kanak2 berusia 4 tahun yg menderita akibat penyakit kanser buah pinggang...
pilunya hati aku tgk pic ni...dia bersama adik beradik yg lain...mengacu baju raya...tapi hajat nak beraya tidak kesampaian...pic ni sgt bernilai...tgk jelah wajah arwah...sayu kan..seolah2 dah tau..dia tak sempat beraya bersama...dan dengan baju inilah..dia pulang kerumah setelah menjadi jenazah...owwhh..aku takleh meneruskan kata2...sedih! :( dan waktu memandikan jenazah..baju itu di gunting terus...itu je dah membuatkan kami kehilangan kata2...ape lagi daya kami sebagai manusia..utk menolak takdir ILAHI...

kakak....
bonda terkenangkan kakak...adakala bonda rasa mimpi bonda bertemu kanak2 itu..adalah mimpi dari kakak...kakak dlm taman syurga...bersuka ria..kakak dah tak sakit lagi...kakak tak nangis lagi..makanan kakak sedap2...kakak tak perlu makan ubat, tak perlu amik darah, tak perlu operation lagi!

kakak...
aiman...dah besar...muka dia iras kakak...sama dgn kakak...itulah pengubat rindu kami bila teringat kakak...itulah kekuasaan Allah...Allah ambil kakak dari kami..dan Allah gantikan Aiman...sebagai Amanah untuk ibu, ayah dan kami semua...

Kakak...
Bila bonda lihat byk baju2 raya...bonda pilu..bonda ingat kakak...selalunya bonda akan belikan utk kakak sebab kakak suka bergaya...kakak suka cantik...bila kami puji..kakak akan senyum meleret..Kakak mmg comel..

kakak...
perhubungan kita tak terputus begitu saje...Alfatihah dan doa sentiasa menghubungkan kita...bonda dapat rasa bagaimana perasaan ibu dan ayah kakak...kerana tahun ini adalah tahun pertama kami beraya tanpa kakak..dan tahun pertama juga..kami akan menziarahi pusara kakak di pagi raya...

Kakak...
Semalam bonda dan uda mengasing2kan duit raya untuk anak2 buah yg lain...sedihnya bonda bila nama kakak takde dlm senarai itu...sebab kakak dah abadi..abadi dlm sanubari kami...terngiang2 mendengar suara kakak seronok..ketawa..menangis...bonda rindu kat kakak..sgt2 rindu...bonda ckp kat uda..."saya rindu kat arwah kakak la..." dan uda terus sugul...sambil mengangguk2kan kepala..."byk2lah sedekah alfatihah...esok malam jumaat kita baca yasin ye..insyaallah..arwah ingat kat kita"

Kakak...
walaupun hanya 4 tahun Allah pinjamkan kakak pada kami semua...tapi itu sudah cukup menjadikan kakak dlm kenangan paling indah kami semua...semoga kehidupan kakak tenang dan aman di sana...Amin..

P/S : kakak adalah anak buah sebelah asben aku...byk citer pasal dia kat entry2 ini..

Sayunye bila teringat mereka yg telah tiada...dan kesedihan ini juga untuk arwah baby Qaid...semoga rohnya tenang dah dirahmati selalu...AL-FATIHAH...

5 comments:

aqis090209 said...

sedih nye.. al-fatihah..

JanG45 said...

Sedihnya saya baca...

Al _ Fatihah buatnya....

Suki Cida said...

al fatihah... kejap je masa tu berjalankan... sedar tak sedar dia dah lama rupanya tinggalkan kita kan...

armouris said...

info tentang kanser buah pinggang kat sini - Kanser Buah Pinggang

saL said...

alamak sedih nya baca,, al-fatihah